شاید شما وقتی که نام کشور افغانستان را می شنوید به جنگ و خرابی فکر می کنید. اما باید بدانید که افغانستان کشوری تاریخی و زیباست. افغان ها مردمی مهربان ، خونگرم و مهمان نواز هستند که شغل اغلبشان کشاورزی و دامداری است. فرهنگ این کشور بسیار غنی و پربار بوده و تاریخش سراسر شگفتی است. سفر به افغانستان شاید امری رایج نباشد اما قطعاً یک سفر تاریخی عالی خواهد بود که تفکراتتان را رشد می دهد. نزدیک بودن زبان و فرهنگ مردم افغانستان به ایران می تواند باعث شود که سفر به افغانستان کاری راحت و ارزان باشد. در این مقاله از تیم تولید محتوای لقمه شما را با لیست بهترین غذاهای افغانستانی و فرهنگ غذایی در کشور افغانستان آشنا خواهیم کرد.
افغان ها یکی از مهمان نوازترین اقوام جهان هستند که اگر مهمانشان باشید فرقی ندارد ثروتمندند یا فقیر ، به هر حال تا جایی که بتوانند به بهترین شکل از شما پذیرایی خواهند کرد. همانطور که می دانید ، افغانستان یکی از همسایگان ایران است که حدود ٣٨ میلیون نفر جمعیت دارد.
واحد پول این کشور افغانی است. سفر به آن برای مدت یک هفته حدود ۴۵۰ تا ۶۰۰ دلار هزینه دارد. این قیمت هزینه زیادی به نظر نمی آید. پایتخت و بزرگ ترین شهر این کشور ، کابل نام دارد. این شهر مقصد اکثر توریست هایی است که برای کار به افغانستان سفر می کنند. بامیان نام یکی دیگر از شهرهای توریست پذیر افغانستان است.
این شهر بسیار تاریخی بوده و بزرگ ترین مجسمه بودا دنیا در آن وجود دارد. پارک ملی بند امیر نیز یکی دیگر از دیدنی های افغانستان است که توریست های زیادی را به خود جلب می کند.
آشپزی سنتی افغانستان بیشتر بر پایه محصولات کشاورزی اش یعنی گندم ، جو و برنج بنا شده است علاوه بر آن از میوه ها ، سبزیجات و محصولات لبنی محلی در آشپزی و فرهنگ غذایی در کشور افغانستان کاربرد فراوان دارد. جالب است بدانید آشپزی ایرانی و هندی بر شکل گیری غذاهای افغانستان تاثیر زیادی داشته اند.
صبحانه سنتی افغانستان ، نه تنها بسیار ساده است بلکه شباهت زیادی به صبحانه سنتی ایرانی دارد. در این سبک از صبحانه نان نازکی که مانند نان لواش همراه با پنیر محلی ، کره و مربا سرو می شود. به این صبحانه گاهی تخم مرغ نیمرو هم نیز اضافه می شود. جالب است بدانید که افغان ها هم مثل اکثر ایرانیان ، لذت صرف یک صبحانه مفصل و سنگین را با نوشیدن یک فنجان چای داغ تکمیل می کنند.
این پیش غذا از یک لایه نان نازک تشکیل می شود. داخل آن را با موادی مانند اسفناج ، پیاز قرمز ، کدو حلوایی و سبزیجات دیگر پر می کنند. در نهایت هم آن را داخل روغن داغ سرخ می کنند. در کنار این پیش غذا معمولاً ماست خامه ای با نعناع سرو می شود.
یکی از محبوب ترین غذاهای افغانستان پلوهای مخلوط با ترکیب میوه ها و سبزیجات است. غذاهایی مثل آلبالو پلو ، نارنج پلو و زمرد پلو که برنج ترکیب شده با اسفناج است در افغانستان محبوبند. این غذاها علاوه بر خوشمزگی عطر دلنشینی دارند و خوردن هر روز آن ها تکراری نمی شود.
کابلی پلو غذای ملی افغانستان است. این غذا به تنهایی جشنواره عطر و طعم هاست. قطعاً یکی از خوشمزه ترین غذاهایی است که در طول زندگیتان می توانید تجربه کنید. برنج ، گوشت گوسفند ، آجیل و هویج مواد اولیه اصلی این غذا هستند.
ماستاوا نام یک غذای برنجی خاص در افغانستان است. این غذا در لیست بهترین غذاهای افغانستانی قرار دارد. این غذا مخصوص فصل زمستان است. در آن علاوه بر برنج از نخود ، گوشت خشک و نمک سود ، سیر ، پیاز و پوست پرتقال یا نارنج استفاده می شود. با توجه به مواد اولیه ماستاوا می توان به راحتی فهمید که این غذا خوشمزه و خوشبو است. تهیه آن کار دشواری نیست.
افغان ها نیز مثل ایرانی ها عادت به صرف خورش ها یا خوراک هایی دارند که به آن ها قورمه می گویند. این خورش ها را به تنهایی نمی خورند. معمولاً آن ها را در کنار برنج یا نان سرو می کنند. قورمه نادرو ، قورمه شلغم و قورمه آلو نمونه هایی بی نظیر از خوراک های خوشمزه افغانستانی هستند.
شیر یخ یکی از دسرهای محبوب افغان هاست. بافت آن مانند بستنی است. در روزهای گرم تابستان این دسر خوشمزه در اکثر خیابان های کشور افغانستان آن را می فروشند. این دسر احساس گرما را کمتر می کند. در تهیه شیر یخ علاوه بر شیر و شکر از هل ، زعفران و پسته نیز استفاده می شود.
گوش فیل هم یکی از دسر های افغان ها محسوب می شود. این شیرینی خمیری که در ایران نیز به همین نام وجود دارد. گوش فیل را در روغن سرخ می کنند. سپس آن را داخل شربتی از شکر می غلتانند. گوش فیل در افغانستان بسیار پرطرفدار است.
مالیده نام یک دسر افغانستانی است که در تمام عروسی ها ، مراسم های مذهبی مهم ، جشن های سنتی و دورهمی های رسمی وجود دارد. این دسر بسیار خاص و منحصر به فرد است. مطمئناً هیچ کجا نظیرش را پیدا نخواهید کرد. حتی برای تهیه این شیرینی از مواد اولیه عجیب و جالبی استفاده می شود. قسمت اصلی مالیده ، طبخ نانی از ترکیب آرد گندم ، شکر و کره است. پس از طبخ نان ، نوبت به خرد کردنش می رسد. این عمل را تا زمانی که نان به خوبی پودر شود ادامه می دهند. در آخر نیز به آن مقداری پودر پسته یا میوه خشک اضافه می کنند تا طعم بیشتری پیدا کند و جذاب تر شود.
با توجه به این که افغانستان سرزمینی قدیمی است نمی توان به عادت های غذایی گذشته مردمش اشاره نکرد. جالب است بدانید که در کشور افغانستان هم مانند اکثر مناطق ایران و خاورمیانه ، مردم غذایشان را در یک ظرف بزرگ و سینی مانند سرو می کردند. سپس برای صرف غذا به شکل دو زانو روی زمین می نشستند. اما در چند دهه گذشته با توجه به تغییرات فرهنگی که در این کشور و حتی ایران اتفاق افتاد ، سنت جالب صرفغذا روی زمین مانند بسیاری دیگر از عادات غذایی به سرعت از بین رفت.
مردم افغانستان به طرز شگفت آوری میهمان نوازند. آن ها معمولاً تلاش می کنند بهترین غذاها را برای مهمانشان تهیه کنند. سرو چای و شیرینی گوش فیل در بدو ورود به خانه میزبان یکی از اصول مهم میزبانی در این کشور محسوب می شود. تعارف نیز در میان أفغان ها بسیار مرسوم است. به طوری که اگر میزبان متوجه شود که مهمان غذایش را تمام کرده و بشقابش خالی است ، حتماً بدون آن که چیزی بپرسد دوباره بشقابش را پر خواهد کرد.
زردآلوهای افغانستان میوه هایی با طعم بهشتی هستند. تنها کافیست یک لحظه رنگ زرد زیبا و چشم نواز این میوه را با عطر بی نظیرش ترکیب کنید. سپس طعم شیرین و بافت نرم و آبدارش را به خاطر بیاورید. در این صورت می فهمید که چرا به زردآلو لقب میوه ای با طعم بهشتی را دادیم. افغانستان یکی از بزرگ ترین و مهم ترین تولید کنندگان زردآلو است. این میوه خوشمزه را به کشور های خارجی نیز صادر می کند. علاوه بر زردآلو میوه هایی مانند انار و طالبی نیز محصولات کشاورزی أفغانستان هستند.
اگر می خواهید خوشمزه ترین غذاهای کشور افغانستان را در شهر کابل امتحان کنید ، حتماً سری به رستوران صوفی بزنید. این رستوران با داشتن طراحی و معماری سنتی و اصیل افغانستانی ، توانسته گردشگران زیادی را به خود جذب کند. تصور کنید در یک محیط سنتی با دیوار های کاهگلی و آجری هستید و روی فرشی دستباف نشسته اید. در همین حین نیز برایتان غذاهای خوش عطر و طعم افغانستانی سرو می شود. آیا چنین لحظه ای در ذهنتان تا ابد ثبت نخواهد شد؟
لِبیسترو نام یکی دیگر از معروف ترین رستوران های شهر کابل است. در آن غذاهای با کیفیت فرانسوی سرو می شود. این رستوران از دو قسمت فضای روباز در حیاط و فضای داخلی تشکیل می شود. فضای داخلی اش حال و هوای دنج و خاصی دارد. صرف غذا در این رستوران هزینه زیادی ندارد.
در کشور افغانستان و به ویژه شهر کابل رستوران های ایرانی زیادی وجود ندارد. یکی از رستوران هایی که ادعا می کند غذای ایرانی بسیار با کیفیتی را در کنار غذاهای سنتی افغان به مشتریان ارائه می دهد ، رستوران قصر کابل است. همانطور که از اسمش پیداست در شهر کابل قرار دارد.
با توجه به قدمت تاریخی و همسایگی این کشور با ایران، یکی از جشن های مهم در افغانستان ، نوروز است. مردم افغانستان هم مانند ایران شب قبل از سال نو خوراکی های خاصی می خورند. یکی از این خوراکی های نوروزی هفت میوه نام دارد. افغان ها معتقدند هفت میوه خوش یمن است. این خوراکی باعث می شود که سال جدید را به خوبی و خوشی آغاز کنند.
برای تهیه خوراکی از مقداری شکر ، بادام ، کشمش ، پسته ، گردو ، فندق ، برگه زردآلو و سنجد استفاده می شود. تمامشان را داخل یک ظرف آب می ریزند. سپس برای مدت سه روز در یخچال قرار می دهند. زمانی که آجیل ها و میوه های خشک به خوبی نرم شدند ، این خوراکی آماده خوردن است. این غذا را می توان به عنوان دسر یا صبحانه در تعطیلات نوروز نیز استفاده کرد. لقمه به شما پیشنهاد می کند که اگر در زمان نوروز به این کشور سفر می کنید ، حتماً هفت میوه را امتحان کنید.
افغانستان کشوری مسلمان است که مردمش اعیادی مثل عید فطر و عید قربان را جشن می گیرند. آشَک نام غذایی است که در اکثر اعیاد مذهبی افغان ها و به خصوص در مراسم افطار ماه رمضان بر سر سفره قرار می گیرد و بخشی جدا نشدنی از فرهنگ غذایی در کشور افغانستان است. این غذا از خمیر لطیفی تشکیل می شود. داخلش را با پیازچه و گوشت رب گوجه فرنگی پر می کنند. در نهایت آن را با ماست ترش و نعناع می خورند. این غذا در فرهنگ غذایی در کشور افغانستان جایگاه مهمی دارد.
گرچه که افغانستان در طول سال ها بحران و جنگ را تحمل کرده و زندگی در سایه وحشت از حملات گروه های تروریستی را همچنان تجربه می کند اما این عوامل باعث نشده که افغان های مهربان و دوست داشتنی دست از تلاش برای ادامه زندگی و رسیدن به پیشرفت و صلح بردارند. این کشور با وجود سختی هایی که از سر گذرانده هنوز سرسبز ، دیدنی و زیباست و سفر به آن می تواند معنا و مفهوم زندگی را برای بسیاری از ما دگرگون کند. این سفر شاید سواحل کنار دریا یا تفریحات شبانه نداشته باشد اما از دل فرهنگ و تاریخ غنی مردمش درس هایی به دست می آید که هیچ تجربه ای از آن بالاتر نیست.