مصر، هدیه رود نیل! این سرزمینِ خشک و بیابانی بدون این رود خروشان و عظیم ، همه منابع گیاهی و حیوانی اش را از دست می دهد. مصری ها هنوز هم غذاهای باستانی شان را دوست دارند. البته فرهنگ ایرانی ، عربی ، عثمانی و بعد هم اروپایی تأثیرات زیادی روی غذاهای مصری گذاشتند. در ادامه این مقاله از تیم تولید محتوای لقمه به معرفی خوشمزه ترین و بهترین غذاها در مصر ، بهترین رستوران های مصر و آداب غذا خوردن در مصر می پردازیم.
در شمال شرقی قاره آفریقا و در نزدیکی فلسطین و لیبی کشور مصر با بیش از صد میلیون نفر جمعیت قرار دارد. مصر یکی از قدیمی ترین تمدنهای بشری است. به همین دلیل آثار باستانی متعدد در این کشور وجود دارد. مهم ترین آن ها اهرام ثلاثه است. هر ساله توریست های زیادی را جذب این کشور می کند. رود معروف نیل ، طولانی ترین رود جهان ، در مناطق شرقی مصر از شمال تا جنوب جاریست. این رود سرانجام به دریای مدیترانه می ریزد. دره رود نیل شامل قاهره ، پایتخت مصر ، نیز می شود. این دره حاصلخیزترین زمین در مصر است. این شهر جاذبه های گردشگری فراوانی دارد. از موزه های گوناگون مانند موزه مصر گرفته تا اهرام بزرگ خوفو که بلندترین هرمی است که توسط بشر ساخته شده است.
شهر اسکندریه ، دیگر شهر توریستی مصر است. این شهر جاذبه های گردشگری فراوانی برای توریست ها دارد. موزه ها و بناهای تاریخی این شهر برای تاریخ دوستان بسیار جذاب و دیدنی هستند. پیشنهاد می کنیم غیر از مکان های تاریخی ، سری هم به پل استنلی و ساحل زیبای آن بزنید. مردم مصر به زبان عربی با لهجه خاص و متفاوت مصری صحبت می کنند. پوند مصری واحد پول این کشور است. برای یک هفته سفر در این کشور به 2700 پوند مصری یا 170 دلار امریکا نیاز خواهید داشت.
هزاران سال پیش ، مصریان باستان شواهدی از علاقه شان به غذا بر جای گذاشتند! نقاشی های روی مقابر و معابد ، نشان از جشن های بزرگ و غذاهای متنوع در این مراسم ها دارند. امروزه نیز خانواده های مصری همان غذاهای قدیمی را می خورند. در این سرزمین ، نخود فرنگی ، لوبیا ، خیار ، خرما ، انجیر و انگور میوه ها و سبزیجات محبوبی هستند. گندم و جو ، اصلی ترین محصولات برای تهیه نان در مصر هستند. ماهی و مرغ نیز در این کشور محبوب است. برای تهیه ماهی شور نخست آن را تمیز می کردند. سپس تکه هایش را با نمک می پوشاندند. در مرحله بعدی قطعه های ماهی را برای خشک شدن در آفتاب قرار می دادند. از دو هزار سال پیش «فسیخ» (ماهی شور و خشک) وعدهی غذایی محبوب مصری ها بود.
غذاهای مصری با گذشت زمان ، به ویژه تحت تأثیر کشورهای آسیایی تغییراتی کردند. نخستین بار ، حدود هزاران سال پیش پارسیان ، یونانی ها ، رومیان ، عرب ها و عثمانی ها غذاهای مصری را تغییر دادند. امروزه غذاهای لبنانی ، فلسطینی ، سوری و بعضی از غذاهای اروپایی ، فرهنگ غذایی و آداب غذا خوردن در مصر را تحت تأثیر خود قرار می دهند.
گرچه غذاهای مصری منحصر به فرد بودنشان را حفظ کرده اند. بعد از گذشت هزاران سال ، برنج و نان هنوز از غذاهای اصلی مصریان هستند. «ملوخیا» نوعی سوپ ، «فول مدامس» یا باقلای با سس غذاهای سنتی بسیار محبوبی هستند. در ادامه به معرفی خوشمزه ترین و بهترین غذاها در مصر می پردازیم.
مصر تنوع گسترده ای از غذاهای سنتی دارد. فول یا لوبیا ، «تاهینی» یا اَرده ، «کوشاری» معادل عدس و ماکارونی و برنج و نخود ، «آیش بلدی» نوعی نان شبیه به نان پیتا ، کوفته با گوشت گوسفند فلفلی و کباب با تکه های گوشت گوسفند بریان غذاهای معروف مصری اند. در ادامه شش مورد از خوشمزه ترین و بهترین غذاها در مصر را نام می بریم.
رنگ سبز این سوپ ، به دلیل وجود برگ های گیاهی به نام مولوخیا است. مولوخیا یک گونه سبزی است که در خاورمیانه ، آفریقا ، آمریکای جنوبی و شمال آفریقا به عنوان یک چاشنی در آشپزی کاربرد دارد. این سبزی ابتدا جوشیده می شود. سپس مایع به دست آمده از آن را در خورش و سوپ استفاده می کنند. برای تهیه این سوپ نوعی گوشت یا غذای دریایی را همراه با مولوخیا می پزند. سپس با انواع ادویه جات و ترشی جات مانند گشنیز و سیر آن را طعم دار می کنند.
املت مدیترانه ای شکشوکا اصالت مصری دارد. البته برخی معتقدند که تونس ، محل اصلی خلق شکشوکا است. برای تهیه این غذای خوشمزه از تخم مرغ آبپز ، سس گوجه فرنگی ، فلفل و سیر استفاده می کنند. می گویند شهر اسکندریه در مصر بهترین مکان برای صرف شکشوکای مصری است.
فتاح یک غذای سنتی مصری است. این غذا اغلب برای مناسبت های خاص طبخ می شود. در عید قربان در تهیه این غذا از گوشت بره استفاده می کنند. فتاح را حتی در عروسی ها ، مجالس ، ماه رمضان و تولد نوزاد نیز می پزند. فتاح در خاورمیانه با نام ها و مواد مختلفی مانند فتاح شاورمای مرغ یا این فتاح بادمجان بسیار معروف است. برای پخت فتاح ما به سه دسته مواد نیاز داریم. این مواد شامل گوشت و مواد طعم دهنده ها ، برنج و سس مخصوص هستند.
کبدا اسکندریه یا جگر اسکندریه یکی از غذاهای خاص شهر اسکندریه است. این غذا متشکل از جگر گوشت گاو با ادویه جات و ترشی جاتی مانند زیره ، سیر ، هل و فلفل چیلی است. این غذا را معمولاً در ساندویچ ها به همراه تاهینی یا به تنهایی همراه با برنج گرم یا نان پیتا در کنار غذا سرو می کنند.
ماه شی که در ایران به نام دلمه معروف است ، در مصر نیز غذای بسیار محبوبی است. برای تهیه این غذا ، برنج را همراه با گوشت ، ادویه و سبزیجات مخصوص در داخل کدو ، بادمجان و گوجه فرنگی می ریزند. سپس آن ها را در یک قابلمه قرار می دهند. در نهایت ماه شی را ساعت ها می پزند.
کوشاری را می توان به عنوان یکی از خوشمزه ترین و بهترین غذاها در مصر نام برد. این غذا در بین توریست ها نیز محبوب است. برای تهیه این غذا از ماکارونی ، برنج و نخود سفید استفاده می کنند. گوجه فرنگی ، پیاز و سیر از مواد اولیه دیگر این غذا هستند. در انتها نیز این غذای گیاهی با سس مخصوص سرو می شود.
مصری ها نیز مانند سایر مردمان عرب ، عاشق شیرینی جات و انواع کیک هستند. دسرهایی که در این کشور مرسوم است ، در سایر کشورهای منطقه خاورمیانه مخصوصاً ایران به وفور دیده می شود. در ادامه به معرفی سه دسر خوشمزه در مصر که مطمئناً برای شما نیز آشنا هستند، می پردازیم.
باسبوسا یک دسر شیرین مصری است. این دسر با نارگیل ، آرد سمولینا و خامه تهیه می شود. برای سرو این دسر ، آن را به قطعات کوچک مربعی می برند. سپس روی آن را با بادام تزئین می کنند. باسبوسا معمولاً در سفره افطار مصری ها وجود دارد.
کنافه که از رشته های نازک و پنیر تشکیلی می شود. این دسر در مصر نیز محبوب و رایج است. برای تهیه این دسر از نوعی شربت استفاده می کنند. روی کنافه را با انواع آجیل تزئین می کنند.
شیرینی محبوب خاورمیانه که از لایه های خمیر نازک و انواع مختلف آجیل تشکیل شده است. باقلوا نیز مانند کنافه در یک شربت شیرین غوطه ور می شود.اما چه مواردی در فرهنگ غذایی مردم مصر و آداب غذا خوردن در مصر مهم است؟ مردم مصر در مهمانی ها چه می کنند؟ در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم.
فرهنگ و رسوم و آداب غذا خوردن در مصر در سراسر کشور و میان ادیان گوناگون متفاوت است. در مهمانی های مصریان مسلمان ، قوانینی باید رعایت شوند. آن ها برای صرف خوشمزه ترین و بهترین غذاهای مصر ، غذا با دست راست می خورند. هنگام صرف غذا ، پاها را همیشه زیر میز جمع می کنند. الکل و گوشت خوک هم نمی خورند. آیا با آداب غذا خوردن و فرهنگ غذایی مردم مصر در مهمانی ها آشنا هستید؟
مهمانان مصری از روی ادب و به نشانه تشکر بابت پذیرایی ، برای میزبان هدیه ای کوچک مثل گل و شکلات می برند. همچنین با نوشیدنی هایی قبل از شام ، چند بار از مهمانان پذیرایی می کنند. آن ها در مهمانی به معاشرت و آشنایی می پردازند. مزه هایی چون سالادها و سس ها را هم در همین زمان سرو می کنند.
شام معمولاً بین ساعت نُه تا دَه شب شام حاضر می شود. مهمانان سر جای خودشان دور میز می نشینند و میزبان غذا را وسط میز می گذارد. اغلب نان را همراه غذاهایی از قبیل سبزیجات ، غذاهای برنجی ، سوپ ها و غذاهای گوشتی سرو میکنند. بعد از غذا ، مهمانان به اتاق دیگری می روند و از قهوه و چای نعناع لذت می برند.
بر اساس آداب غذا خوردن در مصر ، قهوه خانه های سنتی چای را به جای فنجان چای ، در لیوانهای بلند سرو می کنند. در کافه ها ، معمولاً قهوه ترک تلخ و شیرین پیشنهاد می دهند. فروشندگان خیابانی ، غذاهای ارزان و متنوعی همچون باقلا و کوشاری هایی مثل ماکارونی و برنج و عدس را برای ناهار می فروشند. این فروشندگان «عصیر» یا عصاره میوه های تازه را هم می فروشند. عصاره میوه هایی مثل موز ، گواوا ، انبه ، انار ، توت فرنگی ، نیشکر و گل هایبیسکوس.
پنیر مصری یا گبنا سابقه طولانی دارد. این پنیر همچنان بخش مهمی از رژیم غذایی مصر است. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد بیش از 5000 سال است که مصری ها پنیر می سازند. در قرون وسطی شهر دامیتای مصر به خاطر پنیر سفید و نرم معروف بود. یکی از انواع پنیر مصری "رومی" نام دارد. پنیر رومی زرد رنگ و سفت است. در مصر پنیر غالباً همراه با صبحانه سرو می شود. همچنین در چندین غذای سنتی و حتی در برخی از دسرها نیز موجود است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید اخیراً در کشور مصر ظرف سفالینی یافت شد که داخل آن پنیر وجود دارد. بررسی های انجام شده روی این پنیر نشان می دهد که به احتمال زیاد ، پنیر قدیمی کشف شده ، مخلوطی از شیر گاو و شیر گوسفند یا بز است. بیش از هر چیز با نوعی پنیر بز در عصر حاضر قابل مقایسه است ، اما مزه آن بسیار ترش تر است. قدمت این پنیر کشف شده 3200 سال است. به همین دلیل هم یکی از قدیمی ترین خوراکی های یافت شده به حساب می آید.
صرف غذا در رستوران های مختلف کشور مصر برای آشنایی با لذیذ ترین غذاهای مصری تجربه ای جالب است. غذاهای این کشور که با ذائقه ما ایرانی ها هم به شدت هماهنگ است. پس بهتر است قبل از سفر به مصر شما را با بهترین رستوران های مصر آشنا نماییم.
در سفر به شهر اسکندریه ، پیشنهاد می کنیم که سری به رستوران سَمکمَک بزنید. این رستوران که در نزدیکی سواحل دریای مدیترانه قرار دارد. سَمکمَک غذاهای مدیترانه ای فوق العاده ای را سرو می کند. غذاهای دریایی این رستوران مانند ماهی و میگوی سوخاری را نیز حتماً امتحان کنید.
در شهر قاهره مصر ، صرف غذای کوشاری را از دست ندهید. بهترین کوشاری های مصر را در رستوران ابوطارق شهر قاهره میل کنید. از نظر توریست های دنیا ، کوشاری های این رستوران جز بهترین های مصر است. اگر چه کوشاری غذای ارزانی است ، اما طعم و مزه آن هرگز از ذهن شما نخواهد رفت.
تقریباً نود درصد از مصریان مسلمان اند. به همین دلیل از مهم ترین جشن هایشان ، مراسم یک ماهه رمضان است. اغلب مصری ها در ماه رمضان روزه می گیرند. آن ها برای افطار شیرینی های متنوعی می پزند. سپس برای افطار دور هم جمع می شوند. همچنین مانند باقی مسلمانان جهان ، ماه رمضان را با عید فطر و سه روز جشن و مهمانی به پایان می رسانند.
عید قربان در مصر جشن بزرگ سه روزه دیگری است. در آن گوسفند را قربانی می کنند. در مصر ، حیوان را ذبح می کنند و روی سیخ بر روی آتش ، کامل می پزند. معمولاً بخشی از گوشت را نیز به فقرا می دهند. مصری ها در مواقع مهم دیگری از قبیل تولد و ختم و ازدواج نیز حیواناتی را قربانی می کنند.
آن ها در سال ، چند مولودی می گیرند. طی این جشن ، معمولاً خیابان های نزدیک به مقبره فرد مقدس را با غرفه های مواد غذایی مزین می کنند. هر سال در قاهره ، پایتخت مصر ، حداقل سه مولودی برپا می شود. بزرگ ترین مولودی در مصر ، مولودی النبی یا جشن تولد پیامبر است.
کم تر از دَه درصد جمعیت مصر مسیحی هستند. مهم ترین مراسم آن ها عید پاک است. این عید را یا در ماه مارس یا در ماه آوریل جشن می گیرند. همانند مسیحیان سراسر دنیا ، مسیحیان مصر هم در کنار هم جمع می شوند. آن ها غذایشان را با هم قسمت می کنند. مسیحیان مصری از تقویم ارتدکس استفاده می کنند. کریسمس آن ها در روز هفتم ژانویه است.
در این مقاله از تیم تولید محتوای لقمه ، خواندیم که سنت های آشپزی در مصر به بیش از 5000 سال و به زمان فراعنه برمی گردد. سبک آشپزی در مصر ترکیبی از آشپزی مدیترانه ای و عربی است. به همین دلیل هم غذاهای مصری بسیار خوشمزه هستند. به نظر ما غذاهای مصری دستِ کم گرفته شده اند. سفر به سرزمینی که دارای خوشمزه ترین صبحانه ها ، مانند شکشوکا ؛ بهترین دلمه ها و وسوسه انگیزترین دسرهاست ، تجربه ای است که نمی توان آن را فراموش کرد.