همه ما مردم ژاپن را به عنوان مردمی منظم و قانون مدار می شناسیم. ژاپنی ها در همه جنبه های زندگی از جمله آموزش ، سیاست ، ورزش و حتی آشپزی دنباله روی قوانین هستند. شاید برای شما این سوال پیش بیاد که قوانین آشپزی ژاپنی چه هستند؟ برای پیدا کردن پاسخ این سوال و آشنایی با بهترین و خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی و فرهنگ غذایی در کشور ژاپن ، همراه لقمه در این مقاله باشید.
کشور ژاپن با وسعتی تقریباً برابر با 378 هزار کیلومتر مربع در شرق آسیا قرار دارد. این کشور به وسیله دریایی با نام دریای ژاپن از ساحل شرقی قاره آسیا جدا می شود. چین و کره نزدیک ترین کشورها به ژاپن هستند. امروزه از ژاپن به عنوان دومین قدرت صنعتی جهان نام می برند. این کشور همچنین از بزرگ ترین شرکای تجاری آمریکا در قاره آسیا است. ژاپن با جمعیتی در حدود 127 میلیون نفر ، یازدهمین کشور پرجمعیت جهان است. پایتخت این کشور توکیو ، با ۱۳ میلیون نفر جمعیت ، از بزرگ ترین و گران ترین پایتخت های جهان است. توکیو را می توان مدرن ترین شهر ژاپن دانست. در توکیو تقریباً برای هر گردشگر و با هر سلیقه ای ، جذابیتی وجود دارد.
برخلاف توکیو ، شهر کیوتو از شهرهای باستانی ژاپن است. این شهر بیش از هزار سال پایتخت ژاپن بود. از آن به عنوان زیباترین شهر ژاپن نام می برند. جالب است بدانید که کیوتو نیز در کنار هیروشیما و ناکازاکی از جمله گزینه های حمله اتمی آمریکا بود. اما وزیر جنگ آن زمان آمریکا با بمباران اتمی کیوتو مخالفت کرد. زیرا ماه عسل خود را در این شهر گذرانده بود و عاشق زیباییهای کیوتو شده بود.
شاید این نکته در مورد زبان ژاپنی برای شما هم جالب باشد. زبان ژاپنی برخلاف اکثر زبان ها مانند انگلیسی و آلمانی هیچ ارتباطی با زبان های دیگر دنیا ندارد. برخی زبان ژاپنی را یک زبان ایزوله و جدا می دانند. این زبان در میان تمامی زبان های دنیا منحصر به فرد و بی همتا است. ژاپن یکی از گران ترین کشورهای دنیاست. به طوری که برای یک هفته زندگی در این کشور به حدود 72 هزار یِن (واحد پول ژاپن) نیاز دارید. این رقم معادل است با 655 دلار آمریکا.
آشپزی ژاپنی ، بر اساس "قوانین پنجگانه" شکل می گیرد. این آشپزی ترکیبی از تنوع و تعادل است. قوانین پنجگانه با استفاده از پنج رنگ (سیاه ، سفید ، قرمز ، زرد و سبز) ، پنج روش پخت و پز (غذای خام ، کبابی ، بخارپز ، جوشاندن و سرخ کردن) و پنج طعم دهنده (شیرین ، تند ، شور ، ترش و تلخ ) اجرا می شود. این اصول را می توان حتی در یک کاسه سوپ همراه با برنج یافت. با عناصری که جهت زیبایی به بهترین و خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی اضافه می شود و استفاده از مواد فصلی تازه و با کیفیت بالا ، جای تعجب نیست که غذاهای ژاپن بسیار خوشمزه هستند و مورد توجه مردم سراسر جهان قرار می گیرند.
پس علاوه بر جاذبه های گردشگری موجود در کشور ژاپن ، دلیل دیگری نیز برای سفر به سرزمین آفتاب تابان وجود دارد. آن دلیل هم هنر آشپزی مردم ژاپن و آداب غذایی ژاپن است. در ادامه بهترین و خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی را به انتخاب تیم لقمه معرفی می کنیم.
سوشی ، ترکیبی از برنج سرکه ای و غذاهای دریایی خام است. آن را در داخل برگ جلبک می ریزند. سپس برگ جلبک را مثل دلمه می پیچند. در نهایت این رول بزرگ را به آرامی تکه تکه می کنند. در سراسر ژاپن سوشی با طعم های مختلف وجود دارد. اما پیشنهاد می کنیم طعم سوشی رستوران هایی که به بنادر ماهیگیری نزدیک هستند و از ماهی تازه استفاده می کنند را حتماً امتحان کنید.
نودل اودن یکی از معروف ترین غذاهای ژاپنی است. برای تهیه آن علاوه بر نودل از سس سویا و ماهی ، سبزیجات به همراه گوشت یا غذاهای دریایی استفاده می شود. ژاپنی ها نودل اودن را با چاپستیک های مخصوص خودشان میل می کنند.
برای طبخ یاکیتوری ، ژاپنی ها از تکه های مرغ با سس سویا و سرکه استفاده می کنند. این تکه های مرغ را به سیخ های چوبی کوچک می کشند و سپس آن ها را روی زغال گریل می کنند.
اونیگیری همان کوفته برنجی است. این غذا را از برنج ژاپنی تهیه می کنند. ابتدا برنج را به شکل مثلث یا گرد در می آورند. سپس آن را با مواد غذایی مختلف ترکیب می کنند. ترکیبات موجود در اونیگیری به مواد غذایی فصلی موجود بستگی دارد. این غذا اغلب با گوشت ، قارچ و سبزیجات تهیه می شود.
در ژاپن ، برنج تقریباً در تمامی وعده های غذایی از جمله صبحانه حضور دارد. برنج ژاپنی نسبت به سایر انواع برنج ، درصد نشاسته و رطوبت بالاتری دارد. به همین دلیل چسبندگی بیشتری نیز دارد. در پخت غذاهای خاصی از جمله سوشی و کوفته برنجی ، جایگزینی از این نوع برنج چسبناک استفاده می شود.
در ژاپن ، برنج پخته شده را گوهان می نامند. گوهان در کاسه های کوچک مخصوص به نام اوچاوان و یا کاسه های سفالی کوچکی سرو می شود. ژاپنی ها برخلاف عموم مردم برای صرف برنج از قاشق استفاده نمی کنند. در عوض از چوب های ظریفی به اسم چاپستیک استفاده می کنند.
شرکت ژاپنی "کیمورا" که در ساخت نوشیدنی های مختلف در ژاپن معروف است ، خاص ترین نوشیدنی های ژاپنی را تولید می کند. کیمورا روزانه صد نوع نوشیدنی تولید می کند. بیشتر این طعم ها عجیب و غیرمعمول هستند. از عجیب ترین نوشیدنی های این کارخانه می توان به طعم آلو ترش ، تخم ماهی ، چیپس سیب زمینی و حتی مارماهی اشاره کرد. نکته جالب این است که بسیاری از گردشگران در سفر خود به ژاپن ، این نوشیدنی های متفاوت را به عنوان سوغات می خرند. به همین دلیل کیمورا تولیدات خود را به چهل کشور در سراسر جهان از جمله آمریکا و استرالیا صادر می کند.
در فرهنگ ما ، صرف غذا با صدای بلند امری ناپسند است. اما در سفر به ژاپن ، سر و صدای زیادی هنگام صرف در رستوران ها می شنوید. در فرهنگ غذایی در کشور ژاپن هورت کشیدن انواع نودل ، رامن و سوپ عادی است. سر و صدای در زمان صرف غذا بیانگر میزان لذت و رضایت شما از دستپخت آشپز است. پس هر چه غذا را با صدای بلندتر بخورید ، نشان از لذت بردن بیشتر از غذاست. همچنین مردم ژاپن معتقدند که با صدا غذا خوردن باعث می شود طعم غذاها را بهتر متوجه شوید.
در فرهنگ غذایی در کشور ژاپن رسم است که ظرف غذا کاملاً تمیز شود و غذایی داخل آن باقی نماند. با این کار به آشپز می فهمانند که از غذای او لذت برده و با این عمل از وی تشکر می کنند. به همین دلیل ژاپنی ها هرگز بیش از اندازه در ظرف خود غذا نمی کشند ، چرا که اگر نتوانند آن را بخورند نوعی بی احترامی محسوب می شود.
ژاپن غیر از غذاها و نوشیدنی های خاصش ، به خاطر میوه هایش نیز شهرت دارد. برخی از این میوه ها مانند آکبیا در چین ، تایلند و کره نیز وجود دارند. اما برخی میوه ها فقط مختص به ژاپن هستند.
هاتسوکویی نو کائوری ایچیگو یا توت فرنگی سفید بدون شک گران ترین تو فرنگی دنیا است. این توت فرنگی در مزه و طعم با توت فرنگی های رایج متفاوت نیست. اما رنگش کاملاً سفید است. این توت فرنگی بومی ژاپن است.
از دیگر میوه های ژاپن می توان به نارنج ژاپنی یا کابوسو اشاره کرد. کابوسو میوهای آبدار و سبز رنگ است. این میوه مزه ای ترش مانند لیمو دارد. در برخی غذاهای ژاپنی از آب آن به جای سرکه استفاده می شود.
اگر گذرتان به خیابان گینزای توکیو افتاد ، پیشنهاد می کنیم غیر از خرید از بوتیک های شیک این خیابان ، سری به رستوران های آن نیز بزنید. رستوران های این خیابان ، بهترین سوشی های ژاپن را سرو می کنند که از جمله این رستوران ها می توان به Sukiyabashi Jiro اشاره کرد. این رستوران که دارای سه ستاره میشلین نیز هست. همچنین زمانی از باراک اوباما و نخست وزیر ژاپن نیز پذیرایی کرده است.
مراسم چای ژاپنی یکی از مهم ترین مراسم سنتی در فرهنگ ژاپن است. در طی آن ، ماچا یا چای سبز طبق مراحل و آدابی خاصی تهیه و سرو می شوند. در مراسم چای ، کسی که چای را آماده می کند «میزبان» یا «استادِ چای» خوانده می شود. میزبان ، میهمان ها را به محل برگزاری مراسم که «اتاقِ چای» است می برد. کف اتاقِ چای مانند خانه های سنتی ژاپنی ، از جنس کفپوش حصیری «تاتامی» است. در طی این مراسم ، استاد چای با حرکات خاص و موزون از میهمانها پذیرایی می کند. او ابتدا آب را می جوشاند. سپس پودر ماچا را در کاسه ای پر از آب جوش به کمک فرچه ای چوبی (چاسن) حل می کند. وقتی چای آماده شد ، در پیاله ای بین میهمان ها دست به دست می شود. همه میهمان ها اندکی از آن می نوشند.
همه ما چهار مزه اصلی یعنی شیرینی ، شوری ، ترشی و تلخی را می شناسیم. اما گویا مزه پنجمی به نام اومامی نیز وجود دارد. طعم اومامی اولین بار 40 سال پیش توسط دانشمندان ژاپنی مطرح شد. حتماً این سوال برای شما به وجود آمد : اومامی دقیقا چه مزه ای است؟ منشأ این مزه ، ماده ای به نام ال گلوتامات است. ال گلوتامات نوعی اسید آمینه محسوب می شود. در واقع هر مادهی غذایی که شامل ال گلوتامات یا مونوسدیم گلوتامات باشد ، مزه اومامی می دهد. گوشت قرمز ، گوجه فرنگی ، غذاهای دریایی ، قارچ ، چای سبز ، مغزهای درختی ، پنیر ، شیر ، هویج و سیب زمینی دارای مزه اومامی هستند. موادی که نام برده شد ، در آشپزی ژاپنی و تهیه محبوب ترین غذاهای ژاپنی بیشترین استفاده را دارند. بنابراین ژاپنی ها طرفدار مزه اومامی هستند.
ما در این مقاله به محبوب ترین غذاهای ژاپنی و فرهنگ غذایی در کشور ژاپن پرداختیم. ژاپنی ها سالم ترین رژیم غذایی دنیا را دارند. وعده های غذایی آن ها شامل وعده های سبک و مقوی است. همه غذاهای ژاپنی از ارزش غذایی بالایی برخوردارند. علاوه بر این ژاپنی ها پروتئین بدن خود را از طریق مصرف غذاهای دریایی ، گوشت سفید و سویا تأمین می کنند. این گوشت ها مضرات گوشت قرمز را ندارد. همچنین آن ها اغلب غذاهایشان را به صورت آبپز و بخارپز می خورند. بنابراین در ژاپن ، علاوه بر رعایت قوانین در همه جنبه های زندگی و نظم و احترام به دیگران ، اهمیت برای سلامت و شادابی بدن هم ارزش محسوب می شود.